Форма входу

Пошук

Календар

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Друзі сайту

Бобровицька ЗОШ № 1

Бобровицький районний відділ освіти

Бобровицький методичний кабінет

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Лютий » 7 » Заняття в гуртку "М'яка іграшка"
14:31
Заняття в гуртку "М'яка іграшка"

Нездоланний і талановитий

Наш народ скарби свої зберіг.

Тих скарбів коштовних не злічити,

Серед них – і лялька-оберіг.

Лялька-мотанка – це забавка дитяча

І мистецьке диво, але ще

Іноді здається нам, неначе

Вічність сіла ляльці на плече.

     3 лютого вихованці гуртка «М'яка іграшка» (керівник Денисюк Н.В.) доторкнулися до історії виникнення і створення ляльок-мотанок. Дівчатка дізналися, що існують оберегові, обрядові та ігрові ляльки-мотанки, ознайомилися з секретами виготовлення ляльок. Діти вчилися створювати мотанку Гарного настрою. Ця лялька своїми спідничками схожа на дзвоник та й всередині в неї дзвіночок, тому в народі її ще називають Дзвіночок. Лялька Гарного настрою не тільки ігрова, а ще й оберегова. При її звучанні відганяються лихо і хвороби; дзвін очищає домівку. Вважається, що ця лялька приносить добрі новини і гарний настрій. Її дарують на День народження, Новий рік, новосілля, з побажаннями отримувати тільки гарні новини і завжди буди в доброму гуморі.                                                                                                Ляльок-мотанок створюють тільки з певною метою, і з різними побажаннями: на щасливу долю, на успіх і здоров'я та інше. І тому ляльок слід робити тільки в доброму настрої. Роблячи мотанку на добро, крутити нитку потрібно строго за годинниковою стрілкою, від себе.                                                                                                                                            Мотанка від часів, коли вона носила обрядове значення і до сьогодення, пройшла тривалий шлях розвитку. Змінювалися матеріали, з яких виготовляли іграшку, її зміст, забарвлення, технології виготовлення, функції. Але не змінним залишилося її магічне значення.                                            У новому середовищі лялька-мотанка, як і вишитий рушник, родинний килим, народна картина або ікона, повинна бути атрибутом родової, родинної пам'яті про далеке й не дуже далеке минуле, про народну культуру.

        Нині відроджуються давні традиції. Набувають популярності ляльки, зроблені власноруч, і це прекрасно!  Дуже добре, що діти причетні до цього відродження.    

      Вихованці гуртка отримали велике задоволення від створення ляльки-мотанки Гарного настрою. В приміщенні ще довго лунала мелодія дзвоників, яка дарувала всім радість і позитивні емоції.

    

Переглядів: 427 | Додав: denisyuk_n | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: